Oktober 17-en kb. 2 oranyi autoutra voltunk a Zion National Parktol.

A Zion szo jelentese: Sion, azaz a hely, ahol Isten megjelent. A park letrejotterol nehany erdekesseg: ironikusnak tunhet, hogy a latszolag vegtelen sivatag kialakulasaban a viz jatszotta a foszerepet. A Zion Nemzeti Park is a Colorado-fennsikon fekszik – ahogy a Grand Canyon es a Bryce Canyon is.
 
Az esoviz a canyon eszaki reszerol folyt le, feldarabolta a Zion “puha” retegeit, es a hordalekot a fennsik deli resze fele hordta kialakitva a deli lepcsot. A Zionbol lefolyo esoviz a Virgin-folyoban gyulik ossze, atfolyik a Mojave-sivatagon es a Colorado-folyoba omlik, ami a Csendes-oceanba torkollik. A Zion talajat, mint a Colorado fennsik reszet, az osoceanok uledeke, a szel altal odahordott sivatagi homok, valamint tobb szaz meter vastag sarreteg es hamu alkotja. A legalso retegek a nagy nyomas alatt kove formalodtak.
 
Amikor kozeledtunk a park bejaratahoz, a voroses sziklak latvanya tarult elenk mindenfele. Csodalatosak!
 
A Zion Parkban kizarolag a park altal uzemeltetett buszokkal lehet kozlekedni. A latogato kozpontig lehet beautozni, ott hatalmas parkolok vannak. Itt mi is megalltunk, aztan a kozeli kempingben leultunk, hogy megegyuk a Walmart-ban reggel beszerzett rantott csirket krumplisalataval. Korulottunk sokan satraztak, lakokocsik alltak, kutyak pihentek a fak huseben, tobben a kora delutani sziesztajukat toltottek.
Miutan jol belaktunk, a buszmegalloba mentunk. A buszok 7 percenkent indultak, nem kellett sokat varnunk. A vegallomasig osszesen 8 allomas van. Mi az utolso megalloig utaztunk, kozben a hangszorokon keresztul a canyonrol szolo torteneteket hallgattunk a sofortol.
A vegallomasnal leszalltunk a buszrol es a kijelolt turautvonal fele indultunk. Az ut a folyo menten haladt festoi kornyezetben.
Elbandukoltunk az ut vegeig – illetve addig, ahol mar combig gazolva kellett volna atkelni a vizen – aztan visszafordultunk.
A kovetkezo busszal nehany megallot utaztunk - kb. 5 merfoldet, ami jelentos idosporolas volt -, aztan ismet leszalltunk. Innen a folyo menten haladtunk. Nagyon hangulatos volt a homokos parton turazni. Lattunk vadpulykakat, ozeket nagyon kozelrol.
A Zion Lodge megallonal van az ajandekbolt. Ide betertunk korulnezni, szandekunkban allt nehany emlektargy beszerzese, de a boltban kiderult, hogy egyikunknel sincs penztarca. Gondoltuk, majd visszamegyunk az autohoz sotetedesre, es mivel a bolt ugyis keso estig nyitva van, busszal visszajovunk megvenni, amit szeretnenk.
Ezutan egy a lodge-tol indulo utvonalon a folyo tuloldalan ismet a vadregenyes utakra tertunk. Elobb-utobb kiderult, hogy lovasoknak szant osvenyen haladtunk (ertsd: tomerdek mennyisegu locitrom a homokban…). J
Persze kiserletkeppen letertunk az utrol, aminek az lett az eredmenye, hogy egyre nagyobb, szuros susnyasban talaltuk magunkat. Egy idore meg visszakaptattunk a lovas osvenyre, aztan megint a folyopartra tertunk, hogy amellett haladva hamarabb ratalalunk a helyes utra. A folyo egy beszukulo szakaszan aztan ugy dontottunk, hogy atkelunk, mert az ut tuloldalan latotavolsagban jartak a buszok.
Levettuk a ciponket, aztan begazoltunk a vizbe. Itt-ott sikosak voltak a kovek, de azert ovatos lepesekkel tudtunk haladni.
A viz max. terdig ert ezen a szakaszon, ugyhogy nem jelentett nagy veszelyt. Nehany perc alatt ategyensulyoztunk a tuloldalra, aztan a ciponket visszahuzva a betonut fele vettuk az iranyt.
Eddigre mar elegge szurkulni kezdett. Szerencsesen visszajutottunk a latogato kozponthoz, magukhoz vettuk a penztarcankat, majd a kovetkezo busszal a Zion Lodge ajandekboltjahoz utaztunk. Beszereztunk mindent, amit korabban kivalasztottunk, ezutan a koromsotetben ismet a buszmegalloban varakoztunk. Ahogy egymas kozott beszelgettunk, egy fiu egyszer csak odalepett hozzank, es kisse tort magyarsaggal megkerdezte: “Ti magyarok vagytok?” Eloszor azt hittem, hogy valami kulfoldre szakadt hazankfia, aki mar alig talalja a magyar szavakat. Nagyon megorultunk neki es elmeseltettuk vele a tortenetet. Kiderult, hogy o amerikai, aki 10 evvel ezelott misszionariuskent (mormon vallasu) ket evet toltott el kicsiny orszagunkban! J Ahhoz kepest, hogy evek ota nem szolalt meg magyarul, szuperul beszelte a nyelvunket. Odajott a felesege is, aki szinten beszelt magyarul, bar kevesbe, mint Scott. Teljesen pozitivan nyilatkoztak az orszagunkrol, Budapestrol, a magyar emberekrol olyannyira, hogy azt mondtak, tervezik azt, hogy megint hosszabb idore visszaternek oda! Meghato volt es nagyon jo erzes! J Mielott elvaltunk toluk, meg Scott megmondta az e-mail cimet - azota mar valtottunk is vele levelet.
A tiszta egen ezernyi csillag latszott a csodalatos vasarnap esten. Tusi eloszedte a fenykepezo allvanyt, es nehany fotot keszitett az egrol. Mi addig Esztivel csak bamultuk az eget es csendben gyonyorkodtunk a latvanyban.

A bejegyzés trackback címe:

https://amerikaikaland.blog.hu/api/trackback/id/tr781466891

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

koveszt 2009.10.25. 19:08:17

Örömmel jelentem minden kedves érdeklődőnek, hogy épségben hazaértem: Eszti/er :-)
süti beállítások módosítása