2009.05.20. 17:52
Sakura Bana
Tegnap volt a hazassagi evfordulonk (a masodik!), es ezen alkalombol Tusi meghivott egy japan etterembe. Otthon meg soha nem voltunk ilyen helyen, egyszer kostoltunk nyers halat es wasabit (ez tulajdonkeppen a japan torma) Tusi occseeknel, Tamaseknal, akik Budapesten egy japan etterembol rendeltek (ok nagy rajongoi a japan konyhanak). Mar akkor is izlett!
Szoval, most igazi japan etteremben ettunk - ugyan Amerikaban... :)
Itthon mar kivalasztottuk az etkeket -Tusi felkeszult teljesen, az internetrol kinyomtatta az etterem honlapjarol az etlapot, ahol reszleteztek, melyik etel neve mit is takar. Nehezkes volt a valasztas (kb. 50 percig tartott!), mert mi magyarok nem eszunk tul sok halat (maximum pontyot, keszeget, es mirelit tengeri halat), es angolul nem is ismerjuk minden halfajta nevet. A japanok gondoltak az itteni nepekre is, mert voltak etelek, amik hal vagy tengeri herkentyuk helyett csirkebol, vagy marhabol keszulnek. Mi mindenkeppen a klasszikus japan konyhat szerettuk volna kiprobalni, ezert Tusi meg napkozben reszletes felvilagositast kert kollegajatol, Kazuto-tol (o japan). Kazuto is ismeri ezt az ettermet, es javasolt nehany fogast. Vegulis ezek kozul valasztottunk. Probaltuk azt is szem elott tartani, hogy a leheto legtobb fele halat, rakfelet, es tipikus japan etelt megkostoljuk.
Erkezesunkkor kedvesen fogadtak minket, eleg sok vendeg is volt hetkoznap ellenere (Kazuto azt mondja, az omahai japan kolonia gyakorlatilag allando vendegnek szamit itt). Jobbra a pult mogott dolgoztak kozvetlenul a chef-ek, akik gyakorlatilag az ember szeme lattara is elkeszitettek a vacsorat. Kazuto azt mondja, Japanban nincsen az a forgo szalagos kiszolgalas, mint ami otthon lathato a sushi barokban. Ott ugyanigy, ahogy itt, odaulsz a pult melle, es csak raboksz, hogy ezt vagy azt szeretned, es a szakacs rogton kesziti is (gyakorlatilag ez a valodi sushi bar).
Minket a Tusi altal lefoglalt asztalhoz kisertek. Az asztal tulajdonkeppen egy kulon kis fa boxban volt. Le kellett vennunk a ciponket, es mezitlab be kellett "maszni" ebbe a kis kuckoba. Nagyon hangulatos volt, egy kicsit elszeparalva erezhettuk magunkat a tobbi vendegtol, akik kozul sokan "hagyomanyos" asztalnal ultek. Ahol mi ultunk - azt gondolom -, ott egy gyakorlott japan torokulesben, vagy maga ala huzott labakkal uli vegig a vacsorat, hat mi azert ehhez nem vagyunk hozzaszokva! Tusi az elejen probalta a torokulest, de igen hamar elgemberedtek a labai, igy feladta...
A szemelyzet japanokbol allt. Egy fiatal holgy szolgalt ki minket. Azt gondolom, a mi europai kulturanknak mindig is fura lesz az allando hajlongas, amivel ok a tiszteletuket fejezik ki a masik ember irant. O is hajlongott minden alkalommal, amikor a "kuckonkhoz" jott. Miutan otthon 50 percet eltoltottunk az etlaprol valasztassal, teljesen magabiztosan par perc utan leadtuk a rendelest. Kertunk japan rizspalinkat is (sake) - egy adagot ketten, igy is fejenkent ket kupica jutott belole! Olyan hatasa persze nincs, mint a magyarnak! Ezen kivul hazilag keszitett zold teat szurcsolgettunk.
Az etelek par perc alatt erkeztek suru hajlongas kozepette. Egy kis talka salataval kezdtunk, amin nagyon finom ontet volt, talan leginkabb a mustarhoz tudnam hasonlitani, de nem az volt. Az elso 20 percben nekem komoly nehezseget okozott az evopalca hasznalata. Tusi probalta beallitani ugy az ujjaimat, hogy stabilan tartsam a palcakat, de inkabb atdofni tudtam a salataleveleket, mint rendesen megfogni... Pedig mar nagyon ehes voltam!
Ezt kovetoen szoja-bab levest szolgaltak fel - nagyon finom am, barmennyire is extremen hangzik! Ekkor volt egy kis sikerelmenyem, mivel ezt kanallal ehettuk! :)
Ezutan "etvagygerjesztokent" ketfele eloetelt kaptunk - az egyik talon 3 fele nyershal volt wasabival es gyomberrel, a masikon shrimpek (rakfele), gomba, hagymakarikak valami panirfeleben megsutve (Kazuto azt meselte, hogy panirozott dolgokat ok nem esznek Japanban, ez amerikai izles szerinti modositas). Ezeket a finomsagokat szojaszoszba kellett martogatni - ismet kezdodott a palcikas buveszmutatvany! :)
A foetelek is rendkivul izletesek voltak. Tusi egy nagy talan mindenfele halbol, sushibol, shrimp-bol kapott kostolot rizzsel, zoldsegekkel koritve. Az en tanyeromon 4 nyars sorakozott, mindegyikre egy gomba, egy halkocka, egy shrimp, es hagymakarika volt feltuzve, mindez grillen megsutve. Itt konnyebben boldogultam, mert a nyarsrol csak siman le tudtam huzni a falatkakat. Melle viszont a rizst a palcikaval kellett a szamba juttatnom. No, ez mar nem ment olyan gordulekenyen, annak ellenere sem, hogy a japanok a rizst egy kicsit "osszeallosabbra" fozik, pont a palcika miatt. Ekkor viszont mar turelmesebben probalkoztam, mert a "farkasehsegemet" mar az elotte levo fogasokkal csillapitottam. Annak ellenere, hogy az ember nem ette rosszulletig tele magat, megis nagyon jol laktunk, azt gondolom, ez annak is volt koszonheto, hogy a palcika - foleg az en esetemben - nem tesz lehetove falast, es igy az ember fokozatosan eltelik... Szerintem egeszsegesebb, mint egy hatalmas adag porkolt vagy egy nagy csulok behabzsolasa kidurranasig, de azt hiszem ezzel pl. Apa nem lenne velem egy velemenyen... :)
A foetel elott es utan leguritottuk az egy-egy kupica sake-t. Ez forron finom, ahogy folyik le a torkodon, kicsit eget is. Az elso kor utan meg is kertuk a lanyt, hogy melegitse fel a maradekot, hogy azt is melegen ihassuk meg.
Miutan mindennel vegeztunk, a desszert kovetkezett: bambuszlevelbe csomagolt rizsteszta edes babkremmel toltve. Ez is furan hangzik, de nagyon finom. Kulsore pont ugy nezett ki, mint egy nagy szaloncukor, a bambuszlevelet le kellett hamozni, ez nem volt eheto, es a rizstesztat ettuk meg a toltelekkel. Allagra eppen olyan volt, mint a marcipan - aki azt szereti, annak ez is izlene, nekem is nagyon bejott!
Az egesz etkezes masfel oran at tartott! - ezt meglepve tapasztaltuk, amikor kifele menet raneztunk az orara. De nagyon jol esett, barmikor ujra elmennek egy japan etterembe!
Aki kellokeppen ehes lett, az most keressen gyorsan valamit a hutoben vagy kutassa fel a legkozelebbi japan ettermet! Jo etvagyat, barmelyikre esik is a valasztas! :)
Meg valami: SAKURA BANA azt jelenti, cseresznyefa virag.
Szep napot mindenkinek! :))
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.
karatesz 2009.05.20. 18:56:14
Japán étterem nincs Szekszárdon, egy szakit viszont bármikor lenyomhatsz. Legutóbb egy vízvezeték szerelővel tettem majdnem. Legközelebb a kaját is fotozzátok, meg a japán nénit: )
Puszi ati&eszti&liza
vrk 2009.05.21. 21:58:03
orulok h igy izlett a japan kaja, en fuggo vagyok, bevallom, imadom es kethetente legalabb zabbantok egyet. probaltatok az edamamet is - a szojababot amikor ugy szeded ki a hejabol mint a rendes babot es nagy tengeri sodarabokkal szorjak meg. eloetelnek. hm...
mi a rendes cimetek?
puszko, millio
bned